14.-18. März 2022

Konferenz: Digital Technologies in the COVID-19-Pandemic: A Transnational Dialogue between Germany and Japan (BMBF-Klausurwoche)

Veranstalter:
Dr. phil. Dennis Krämer
Dr. phil. Joschka Haltaufderheide
Prof. Dr.med. Dr.phil. Jochen Vollmann

Institut für Medizinische Ethik und Geschichte der Medizin der Ruhr-Universität Bochum

in Kooperation mit
Prof. Dr. phil. Katja Schmidtpott (Fakultät für Ostasienwissenschaften, Ruhr-Universität Bochum)
Prof. Satoshi Kodama (PhD) (Department of Ethics, Kyoto University)
Prof. Keita Matsushita (PhD) (Faculty of Sociology, Kansai University)
Dr. phil. Markus Bohlmann (Philosophisches Seminar, Universität Münster)
Dr. phil. Susanne Brucksch (German Institute for Japanese Studies, Tokyo)

Thema
The COVID-19-Pandemic is a global challenge whose course is significantly flanked by digital information technologies. In an international comparison, some highly digitized countries in East Asia and Europe have shown how the population can be involved in a digital pandemic response. However, little knowledge exists to date about the extent to which the use and handling of these and other digital technologies in a collective crisis are based on a different sociocultural and ethical understanding of basic values such as individuality, self-determination, autonomy or solidarity. The conference TechCo takes the pandemic crisis as an opportunity to initiate a transnational and interdisciplinary exchange. Aim is to bring early-stage scientists (advanced PhD / Postdocs)  into a culturally sensitive dialogue within the framework of a five-day online conference.

Die Anzahl der Teilnehmerplätze ist auf 16 begrenzt.
Die Konferenzsprache ist Englisch.
Darüber hinaus erhalten alle ausgewählten Teilnehmenden eine Aufwandsentschädigung in Höhe von 300€, sofern sie einen Beitrag für das im Anschluss geplante englischsprachige Themenheft einreichen.

Weitere Informationen finden sich auch auf der Webseite der Konferenz: techco-project.blogs.ruhr-uni-bochum.de